LOST PLANET AIRMEN – BACK FROM THE OZONE

Artiest info
Website
facebook
Label: Last Music Co. / CRS

‘Lost Planet Airmen’ was de titel van een Amerikaanse zwart-wit science fiction-film uit 1951 maar het werd ook de naam van de in 1967 opgerichte begeleidingsgroep van countryrockzanger-pianist Commander Cody (aka George Frayne IV) uit de Amerikaanse staat Michigan. Door de later volgende verhuis van die band naar Berkeley, Californië werden enkele van de originele bandleden afgewisseld door muzikanten uit de Californische regio.

Bill Kirchen was één van de oorspronkelijke bandleden van ‘Commander Cody And His Lost Planet Airmen’. Hij speelde er op zijn ‘Fender Telecaster’-gitaar van bij de oprichting in 1967 tot begin jaren ‘70 toen hij opteerde om gedurende meerdere decennia mee te gaan spelen in de groep ‘The Impossible Birds’ van de Britse singer-songwriter Nick Lowe. In diezelfde periode speelde hij als sessiemuzikant ook op zijn gitaar mee op albums van o.a. Gene Vincent, Elvis Costello en Link Wray. Bill Kirchen kreeg de bijnaam “The Titan Of The Telecaster’ en werd sindsdien algemeen beschouwd als één der belangrijkste figuren in de Amerikaanse outlaw country-, blues-, Americana- en rockscène.

De nu 75-jarige Bill Kirchen verhuisde in 1986 naar Washington D.C. waar hij een solocarrière ging ontwikkelen en zijn eigen groep ‘Too Much Fun’ oprichtte waarmee hij een vijftiental albums op de markt bracht. Zijn indrukwekkende trofeeënkast met de vele ‘Awards’ die hij tijdens zijn lange carrière wist te veroveren puilt uit. Na enkele omzwervingen via de Amerikaanse West Coast en Maryland belandde hij uiteindelijk in Austin, Texas waar hij ook nu nog regelmatig terug te horen is op daar opgenomen platen van andere artiesten.

Één van de platen die hij in 1971 nog had opgenomen met ‘Commander Cody And His Lost Planet Airmen’ was het debuutalbum “Lost In The Ozone”. Nu heeft Bill Kirchen zich opgeworpen als de initiatiefnemer van een soort reünie of tribute-band die hij net als vroeger ‘Lost Planet Airmen’ heeft genoemd. Daarvoor heeft hij 52 jaar later met gitarist John Tichy, bassist ‘Buffalo’ Bruce Barlow, Bobby Black en Peter Siegel op pedal steel en Andy Stein op viool en saxofoon enkele ex-leden van Commander Cody’s begeleidingsband terug samengebracht. Daarenboven werden drummer Paul Revelli en pianist Austin de Lone als vervanger van de in september 2021 op 77-jarige leeftijd overleden Commander Cody zelf aan deze supergroep toegevoegd.

Dat resulteerde in de opname van de twaalf nummers tellende plaat “Back From The Ozone” die in april 2022 in San Rafael, Californië werd opgenomen onder leiding van producers Austin de Lone en John Tichy. Er werd voor dit album gretig teruggegrepen naar de gekende sound van de vroegere band met nummers in countryrock-, rootsrock- en ‘Western Swing’-stijl. Met de tracks “Wine Do Yer Stuff”, “Back To Tennessee” en “Oh Momma Momma” krijgen we drie nummers waaraan George Frayne oftewel Commander Cody nog zelf heeft meegeschreven. Vier andere songs komen uit de creatieve componeerkoker van Bill Kirchen en John Tichy leverde ook vier songs af voor het album.

Op de bijgaande audiovideo kunt u hun geactualiseerde versie horen van de oude song “My Window Faces The South” uit het album “Country Casanova” van ‘Commander Cody And His Lost Planet Airmen’ uit 1973. De fun en het genot van deze niet meer zo jonge muzikanten bij het spelen en opnemen van al deze nummers straalt af in elke song en dit zorgt ervoor dat het album “Back From The Ozone” eigenlijk thuishoort in de discotheek van elke rechtgeaarde muziekliefhebber.

(valsam)